Τα οφέλη της καφεΐνης στην άθληση

Η καφεΐνη αποτελεί την ψυχοδραστική ουσία με την μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την καφεΐνη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως μπορεί να συνεισφέρει θετικά σε αθλούμενους, μεταξύ των οποίων και εκείνων που ασχολούνται με το CrossFit.

1) Διεγείρει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ)

Η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του ύπνου και της κόπωσης. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται το ποσοστό της κούρασης, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα της συγκέντρωσης και των αντανακλαστικών.

2) Βελτιώνει τη συστολή της καρδιάς και αυξάνει τη συχνότητα των παλμών

Η καφεΐνη είναι καρδιοτονωτική, διεγείροντας την παραγωγή της αδρεναλίνης. Προωθεί επίσης αίμα και οξυγόνο στους μύες, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της αθλητικής απόδοσης.

3) Αυξάνει την ικανότητα του σώματος να ‘’κάψει’’ λίπος

Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη, ενεργώντας στον υποθάλαμο, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, ευνοώντας την ‘’καύση’’ του πλεονάζοντος λίπους. Επιπλέον, συμβάλλει στην επιβράδυνση της κατανάλωσης του μυϊκού γλυκογόνου, καθυστερώντας την κόπωση των μυών.

4) Εχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Η καφεΐνη βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που παράγονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια έντονων προπονήσεων. Τα αντιοξειδωτικά παίζουν επίσης, ρόλο στην επιβράδυνση των εκφυλιστικών ασθενειών, της πρόωρης γήρανσης και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα παραπάνω μαρτυρούν πως η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να είναι ευεργετική για τους αθλητές, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει και παρενέργειες. Σε άτομα με ευαισθησία στην καφεΐνη μπορεί να προκληθούν άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία, αφυδάτωση.
Ετσι, κάθε ασκούμενος χρειάζεται να πειραματιστεί με τη δοσολογία της καφεΐνης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τυχόν παρενέργειες. Στους περισσότερους ανθρώπους, δόση 3-6 mg ανά κιλό σωματικού βάρους κρίνεται επαρκής για να αποκομίσει τα οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts