Τυφώνας από την Αυστραλία!

Τέσσερις παρουσίες στα CrossFit Games, ισάριθμες παρουσίες στο βάθρο, με δύο κατακτήσεις και δύο δεύτερες θέσεις! Η Tia Clair Toomey είναι εντυπωσιακή και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.



Η επιτυχία της αποτελεί προϊόν σκληρής δουλειάς, χρόνο με το χρόνο, αλλά και πίστης στο όνειρό της. Το 2014 παρακολούθησε τα Games σαν θεατής και είπε πως από την επόμενη χρονιά θα είναι κι εκείνη εκεί. Και όχι μόνο τα κατάφερε αλλά έφτασε και στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πίσω από την Katrin Davidsdottir.
Στο πλευρό της, η 25χρονη Αυστραλή,  έχει πάντοτε τον σύντροφό της και προπονητή της, Shane Orr, με τον οποίο γνωρίζεται σχεδόν 10 χρόνια, ενώ ήταν αυτός που την μύησε στο CrossFit.
Η Toomey στην εφηβεία της δεν είχε ασχοληθεί με τα βάρη, καθώς η αγάπη της ήταν τα σπορ αντοχής και ιδιαίτερα το τρέξιμο. Γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1993. Μεγάλωσε στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας μαζί με τις δύο μικρότερες αδελφές της. Από μικρή ήταν… αγοροκόριτσο, αφού της άρεσε να οδηγεί μηχανές και να οργώνει τα χωράφια μαζί με τον πατέρα της, Μπρένταν.  Ο τελευταίος αποτέλεσε και τον πρώτο προπονητή της. Στα 7 της χρόνια παρακολούθησε την συμπατριώτισσά της, Cathy Freeman, να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 400 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Η Toomey εντυπωσιάστηκε και άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορέσει κι αυτή να πετύχει κάτι σπουδαίο. Οντας μαθήτρια ακόμα είχε λάβει μέρος σε αρκετούς αγώνες. Σε έναν από αυτούς (τρίαθλο) αγωνίστηκε κόντρα στον Shane, ο οποίος, όπως έχει αποκαλύψει, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό προκειμένου να μπορέσει να εντυπωσιάσει την Toomey, παρότι εκείνη, αν και 15 χρονών τότε, ήταν… άπιαστη! Τα κατάφερε, ωστόσο, και έτσι ξεκίνησε ο έρωτάς τους.
Βέβαια, το όνειρο για συμμετοχή με την ομάδα του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες έσβησε για την Toomey όταν τελείωσε το σχολείο, μιας και δεν μπορούσε να επωμιστεί το κόστος που απαιτούνταν για να συνεχίσει τις προπονήσεις της σε κορυφαίο επίπεδο. Ετσι, βρέθηκε στη σχολή νοσηλευτικής του Κουίνσλαντ, με τα παπούτσια του στίβου της ξεχασμένα στην ντουλάπα της. Η απογοήτευσή της ήταν τεράστια και την οδήγησε στην κατάθλιψη. «Δεν έβγαινα ούτε από το σπίτι» είχε παραδεχτεί. Μόλις έξι μήνες μετά άφησε τη σχολή και μετακόμισε στο Γκλάντστοουν όπου είχε βρει δουλειά ο Shane, κάτι που αρχικά θορύβησε τους γονείς της.
Εκεί, είχε μία ήσυχη ζωή που της ταίριαζε, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται σαν βοηθός οδοντιάτρου. Η πρωταθλήτρια μέσα της, όμως, δεν μπορούσε να μείνει άλλο κρυμμένη στην ντουλάπα…
Το σταθερό, πλέον, εισόδημα της έδωσε τη δυνατότητα να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και να βρει ξανά το πάθος της. Για να περάσει στο επόμενο επίπεδο όμως ήξερε ότι έπρεπε να κάνει το κάτι παραπάνω. Ο Shane εκείνη την περίοδο έπαιζε ράγκμπι και η ομάδα του άρχισε να κάνει CrossFit προκειμένου οι παίκτες να αυξήσουν τις ικανότητές τους. Ετσι, πρότεινε και στη σύντροφό του να το δοκιμάσει.
Το πρώτο μάθημα δεν πήγε ιδιαίτερα καλά, καθώς τσακώθηκε με τον προπονητή του γυμναστηρίου, ο οποίος δεν δέχθηκε να αφήσει μία… πρωτάρα να κάνει handstand push ups! Χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες από τότε για να επιστρέψει, μετά από προτροπή του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, τον οποίο συνάντησε τυχαία σε μία καφετέρια! «Με έκανε να αισθανθώ ένοχη που έφυγα. Αποφάσισα να γραφτώ για ένα μήνα και να μην συνεχίσω μετά» είχε πει. Που να ήξερε…
Ο μήνας εκείνος συνέπεσε με την έναρξη του Open για τα Games του 2013. Ολοι την πίεζαν να συμμετάσχει και τελικά την έπεισαν. Τερμάτισε 403η στην Αυστραλία, κάνοντας CrossFit μόλις ένα μήνα, χωρίς καμία πρότερη εμπειρία σε gymnastics ή άρση βαρών!
Το νέο αυτό άθλημα είχε πια κεντρίσει την προσοχή της. Μετά την προπόνηση με το τμήμα της, καθόταν μόνη της προκειμένου να βελτιώσει την τεχνική της και τις ικανότητές της σε διάφορες κινήσεις όπως τα butterfly pull-ups. Η πρόοδός της ήταν εντυπωσιακή.
Μάλιστα, με ένα clean & jerk στα 84 κιλά σε αγώνες τον Σεπτέμβριο του 2013 τράβηξε το βλέμμα του Μάιλς Γουίντολ, προπονητή της άρσης βαρών, ο οποίος της πρότεινε να την αναλάβει χωρίς να ζητήσει χρηματική αποζημίωση.
Ο Shane και ο Γουίντολ ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2014 και η Toomey κατάφερε να προκριθεί στα Regionals, όχι όμως και στα Games. Αυτό ήταν το πλάνο της επόμενης σεζόν.
Και επετεύχθη με την Αυστραλή να έχει σαν στόχο «να μην βγω τελευταία»! Στα Games του 2015 η Toomey συστήθηκε στο ευρύ κοινό του CrossFit καταλαμβάνοντας την εντυπωσιακή δεύτερη θέση.
Οι φιλοδοξίες της, πια ήταν στο… ταβάνι. Το 2016 ήθελε να τα σαρώσει όλα, ωστόσο, έπρεπε να δεχθεί ένα τελευταίο… χαστούκι. Η Davidsdottir την κέρδισε ξανά στα Games, αφήνοντάς την εκ νέου στη δεύτερη θέση. Λίγες ημέρες αργότερα, το όνειρο της συμμετοχής της σε Ολυμπιακούς Αγώνες έγινε πραγματικότητα αλλά αποδείχθηκε εφιάλτης. Αγωνίστηκε στην κατηγορία των 58 κιλών στην Αρση βαρών, όμως έμεινε μόλις στην 14η θέση από τις 16 συμμετέχουσες. Η κριτική από τον Τύπο της Αυστραλίας ήταν δριμύτατη, με τα ΜΜΕ να κατηγορούν την Tommey πως είναι αδύνατο να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα, όντας παράλληλα και αθλήτρια CrossFit.
Οι δύο απανωτές αποτυχίες μάλλον αποτέλεσαν… καμπανάκι για την βραχύσωμη αθλήτρια που βρέθηκε στο Μάντισον τον Αύγουστο του 2017 πιο «πεινασμένη» από ποτέ. Από την αρχή έδειξε τις ορέξεις της, όμως, η συμπατριώτισσά της, Kara Webb (νυν Saunders) ήταν στο κατόπι της. Και λίγο έλειψε να της στερήσει για άλλη μια χρονιά την κορυφή. Στο τελευταίο αγώνισμα την κέρδισε για μόλις 19 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Με την αδρεναλίνη στα ύψη, κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει ποιά από τις δύο ήταν η μεγάλη νικήτρια. Τη… σιγή διέκοψε ο Dave Castro αναφωνώντας στο μικρόφωνο το όνομα της Tia Clair Toomey. Τα δάκρυα δικαίωσης από την ίδια και τον Shane αποτέλεσαν το επιστέγασμα μίας σπουδαίας ομαδικής προσπάθειας.
Κι έτσι και συνεχίζουν με τον Shane σε ρόλο καθοδηγητή και την Tia σε ρόλο… εκτελεστή. Με την ψυχολογία στα ύψη, η Toomey σάρωσε και στα Games του 2018, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει και το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε σημαντική διοργάνωση Αρσης βαρών στους αγώνες Gold Coast 2018 που διεξήχθησαν στη γενέτειρά της. Σώπασε έτσι και τον τελευταίο επικριτή της.
Πλέον, ο στόχος της είναι να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των Games που κερδίζει τρεις φορές (και μάλιστα συνεχόμενες). Υπάρχει, άραγε, κάποια που μπορεί να την κοιτάξει στα μάτια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts