Τα μπέρπις του… Μπέρπι, ω μπέρπι!

Μπέρπις! Αυτή η άσκηση που όλοι λατρεύουμε να… μισούμε! Πόσες και πόσες κατάρες έχουν ξεστομιστεί για τον εφευρέτη τους. Ποιος είναι, άραγε, όμως αυτός και γιατί… αδίκως τον κατηγορούμε;


Από τον Ρόαγιαλ Χάντλεστον Μπέρπι, λοιπόν, ξεκίνησε το… κακό. Ηταν φυσιολόγος στη Νέα Υόρκη και το 1939 ήταν υποψήφιος για PhD στην εφαρμοσμένη φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. Στόχος του ήταν να βρει έναν απλό και γρήγορο τρόπο, ώστε να μπορεί να εκτιμά τα επίπεδα αθλητικής ικανότητας οποιουδήποτε ατόμου κι όχι μόνο των ήδη γυμνασμένων όπως έκαναν οι περισσότερες έρευνες της εποχής.

Ετσι, δημιούργησε ένα σύμπλεγμα τεσσάρων ασκήσεων, το οποίο αρχικά είχε ονομαστεί squat thrust. Η αυθεντική έκδοση περιελάμβανε:

-ένα βαθύ κάθισμα με τοποθέτηση των χεριών στο πάτωμα

-άλμα με σπρώξιμο των ποδιών προς τα πίσω και στήριξη σε θέση σανίδα

-άλμα φέρνοντας τα πόδια εκ νέου μπροστά

-επαναφορά σε όρθια θέση

Ο Μπέρπι έβαζε τους υποψηφίους να εκτελέσουν τέσσερις επαναλήψεις, μετρώντας τον καρδιακό ρυθμό τους πριν και μετά την άσκηση.

Με την πάροδο των χρόνων, στα μπέρπις προστέθηκαν ακόμα 2 κινήσεις το push up και το άλμα, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας.

Μπορεί να ακούγεται εύκολο το «αυθεντικό» τεστ του Μπέρπι, ωστόσο, θεωρείτο ήδη ένα καλό τεστ, τόσο μάλιστα που το υιοθέτησαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το 1942 ως κριτήριο ένταξης των ανδρών στις τάξεις τους για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά το τεστ ήταν ένα… amrap 20 δευτερολέπτων (!), ενώ το 1946 ο χρόνος αυξήθηκε σε ένα λεπτό. Οσοι έκαναν από 41 και πάνω θεωρούνταν άριστοι, ενώ επιδόσεις λιγότερων από 27 κρίνονταν ανεπαρκείς.


Το μεγάλο «αλλά» της υπόθεσης είναι πως ο Ρόαγιαλ Μπέρπι δεν είχε ποτέ σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτή την άσκηση για πολλές επαναλήψεις. Μάλιστα το 1946 έγραψε ξανά τον πρόλογο του βιβλίου του εξηγώντας πως τα τεστ του στρατού είναι μονάχα για ανθρώπους καλά γυμνασμένους, ενώ πίστευε πως οι πολλές συνεχόμενες επαναλήψεις μπορούν να κάνουν κακό στα γόνατα και την πλάτη, ειδικά για όσους δεν έχουν αρκετά δυνατό κορμό.

Βέβαια, τη σημερινή εποχή με την άνοδο του CrossFit και άλλων αθλημάτων αντοχής, όχι μόνο τα μπέρπις παραμένουν στην επιφάνεια, αλλά… εμπλουτίζονται, ώστε να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καταραστείτε τον εφευρέτη των μπέρπις, θυμηθείτε πως και ο ίδιος θα διαφωνούσε με το να υποφέρετε με συνεχόμενες επαναλήψεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts