Ηχησαν οι... τρομπέτες του αποκλεισμού!

«Ντοπέ» πιάστηκε η Katie Trombetta που θα εκτίσει ποινή 4 ετών αποκλεισμού.


Η αμερικανίδα αθλήτρια που κατετάγη 44η στα Games τον περασμένο Αύγουστο, παραδέχθηκε στο Instagram πως βρέθηκε θετική σε απαγορευμένες ουσίες και συγκεκριμένα στα GW1516 και Οσταρίνη.

«Δεν ήμουν αρκετά προσεκτική. Επαιρνα συμπληρώματα από διάφορα άτομα και πιθανότατα κάποιο από αυτά δεν ήταν ''καθαρό''. Είναι γνωστό πως πολλά συμπληρώματα περιέχουν ουσίες που δεν αναφέρονται στην ετικέτα τους, ωστόσο, έπρεπε να ήμουν πιο προσεκτική» σχολίασε η Τρομπέτα μεταξύ άλλων.


  • Το GW1516 είχε αναπτυχθεί στις αρχές του '90, μαζί με την Καρδαρίνη και το Εντουρομπόλ, με στόχο την καταπολέμηση του διαβήτη, της παχυσαρκίας και των καρδιακών παθήσεων. Η παραγωγή του σταμάτησε το 2007 όταν έρευνες σε ποντίκια έδειξαν πως προκαλεί ταχέως αναπτυσσόμενο καρκίνο. Οι αθλητές αγνοώντας τις παρενέργειες το χρησιμοποιούν για αύξηση της αντοχής, αλλά και «καύση» του λίπους.



  • Η Οσταρίνη εμπίπτει στην κατηγορία των SARMs (επιλεκτικοί ρυθμιστές των ανδρογονικών υποδοχέων). «Διαφημίζονται»  ως συμπληρώματα που παρέχουν τα οφέλη των αναβολικών χωρίς τις παρενέργειες των τελευταίων. Ωστόσο, όπως έχει τονίσει σε ανακοίνωση του και ο Οργανισμός Υγείας και Φαρμάκων της Αμερικής «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλες παθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή από τη χρήση τέτοιων ουσιών».


Φυσικά, η βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής είναι ένας χορός δισεκατομμυρίων και εκατοντάδες (αμφιβόλου ποιότητας) εταιρείες προσπαθούν να δελεάσουν τους επίδοξους νεαρούς αθλητές, οι οποίοι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, δίχως όμως να βλέπουν τους κινδύνους που υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts