Οι 5+1 στιγμές των CrossFit Games 2020!


Στην ιστορία… ξαναγράφοντάς την πέρασαν τα Games του 2020! Οι δέκα αθλητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στο ράντζο του Αρόμας στην Καλιφόρνια, με τον Ματ Φρέιζερ να ξεπερνά τον Ριτς Φρόνινγκ με 5 πια κατακτήσεις στο ατομικό και την Τία Κλερ Τούμι να διευρύνει το σερί της φτάνοντας τα 4 συνεχόμενα χρυσά. 

Τα φετινά διαφορετικά Games χάρισαν μερικές σπουδαίες στιγμές στους οπαδούς του σπορ. 


1) Βίοι παράλληλοι, Βίοι κυρίαρχοι…


Αναμφίβολα, η παντοκρατορία των Φρέιζερ και Τούμι ήταν ξανά το κορυφαίο γεγονός. Η ιστορική στιγμή του Αμερικανού αθλητή ήταν ακόμα πιο ιδιαίτερη μιας και είχε στο πλευρό του… κυριολεκτικά την αθλήτρια με την οποία προπονείται μαζί τα τελευταία χρόνια. Ο τερματισμός τους στο τελευταίο event πιασμένοι χέρι-χέρι θα μείνει εντυπωμένος στην μνήμη όλων. Μάλιστα, είχαν συνεννοηθεί πριν από την έναρξη του workout και το εκτέλεσαν ολόκληρο με τον ίδιο ρυθμό πλάι-πλάι. Επιπλέον, οι δυο τους κατάφεραν να κερδίσουν σε όλα τα αγωνίσματα τη δεύτερη ημέρα, κάτι που μέχρι τώρα είχε πετύχει μονάχα ο Ριτς Φρόνινγκ το 2013 (επικράτησε σε όλα τα events της Κυριακής τότε). 



2) Trail run and… run trail!


Το… χουνέρι που επεφύλασσε ο Ντέιβ Κάστρο στους αθλητές ήρθε στο τελευταίο αγώνισμα της πρώτης ημέρας. Οι αθλητές καλούνταν να τρέξουν μία απόσταση ανώμαλου δρόμου 3 μιλίων, ωστόσο, δεν ήξεραν πως αυτό ήταν μόνο το… ήμισυ της διαδρομής. Στον «τερματισμό» τους περίμενε ο Κάστρο. Πρώτοι έφτασαν οι Φρέιζερ και Μεντέιρος που πήραν και την… κρυάδα. Ο Φρέιζερ μάλιστα δεν πίστεψε στην αρχή τα λόγια του Κάστρο πως έπρεπε να τρέξει ξανά τη διαδρομή, ενώ ο Μεντέιρος έπιασε το κεφάλι του από απόγνωση. Εντυπωσιακές ήταν και οι αντιδράσεις των υπόλοιπων αθλητών βλέποντας τους δύο άνδρες να… επιστρέφουν, καταλαβαίνοντας έτσι πως το μαρτύριό τους δεν τελείωνε. Τελικά, ο Φρέιζερ επικράτησε στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες η Ντέιβιντσντοτιρ εκμεταλλεύτηκε την καλή διαχείριση στο πρώτο κομμάτι και μπόρεσε να πατήσει γκάζι στην επιστροφή.


 


3) Η Πιρς έγινε Αταλάντη


Το τελευταίο event των φετινών Games ονομάστηκε Αταλάντη από το ομώνυμο πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας και ήταν ένα από τα πιο δύσκολα workout που έχουν διεξαχθεί στα Games.  1600 μέτρα τρέξιμο, 100 HSPU, 200 pistols, 300 pull-ups, 1600 μέτρα τρέξιμο με γιλέκο. Κι ενώ τα βλέμματα ήταν στους δύο ήδη εστεμμένους πρωταθλητές, την παράσταση έκλεψε η Κάρι Πιρς. Η βραχύσωμη αθλήτρια ήταν ασταμάτητη. Δεν κέρδισε απλά τις γυναίκες αλλά και όλους τους άνδρες με μία αξιομνημόνευτη επίδοση, που την οδήγησε μάλιστα και στην άνοδό της στο τρίτο σκαλί του βάθρου. 



4) Το νέο αίμα


Οι νέοι είναι… ωραίοι και το απέδειξαν. Τζάστιν Μεντέιρος και Χέιλι Ανταμς πραγματοποίησαν μία εξαιρετική χρονιά. Μάλιστα, ο πρώτος ανέβηκε και στην τρίτη θέση του βάθρου στην παρθενική του εμφάνιση κερδίζοντας το βραβείο rookie of the year στα 21 του χρόνια, ενώ σε αρκετά event άσκησε πίεση στον Φρέιζερ, έχοντας… άγνοια κινδύνου. Η Ανταμς, που συμμετείχε για δεύτερη φορά στα Games, αν και μόλις 19 ετών, έχασε για λίγο το πόντιουμ τερματίζοντας τελικά 4η. Αμφότεροι έδειξαν πως το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό αν συνεχίσουν σε αυτούς τους ρυθμούς. 




5) Η κατάρα του δεύτερου συνεχίστηκε


Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τις παντοκρατορίες τους Φρέιζερ και Τούμι μοιάζει να ρίχνουν… κατάρα σε όποιον βρεθεί στη δεύτερη θέση, καθώς κανένας δεν έχει καταφέρει τουλάχιστον να επαναλάβει την επίδοσή του.

Το 2016 ο Μπεν Σμιθ βρέθηκε πίσω από τον Φρέιζερ όμως έπειτα κατρακύλησε (7ος το 2017, 12ος το 2018, 28ος το 2019, εκτός Games το 2020). 

Στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Μπρεντ Φικόφσκι το 2017 να τερματίσει δεύτερος. Και ακολούθησε η 4η θέση το 2018, η 23η το 2019, ενώ δεν συμμετείχε φέτος στα Games. Τον διαδέχτηκε ο συμπατριώτης του Πάτρικ Βέλνερ το 2018. Και αυτός έμεινε στην 16η θέση το 2019, ενώ το 2020 έμεινε στην 9η θέση. Πέρυσι τη σκυτάλη πήρε ο Νόα Ολσεν, ο οποίος δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επίδοσή του, μένοντας 4ος τον περασμένο μήνα. Πλέον, ο κλήρος πέφτει στον Σάμουελ Κουάντ…

Αντίστοιχα είναι τα πράγματα στις γυναίκες. Το 2017 η Κάρα Σόντερς έμεινε πίσω από την Τούμι, όμως το 2018 τερμάτισε 4η, το 2019 δεν συμμετείχε λόγω της γέννησης του παιδιού της και φέτος  κατέληξε 8η. 

Το 2018 η ρούκι Λόρα Χόρβαθ πήρε το ασημένιο μετάλλιο. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά αρκέστηκε στην 14η θέση και φέτος μόλις στην 24η.

Το 2019 ήταν η Κρίστι Εραμο που στάθηκε στα δεξιά της Τούμι. Και η αθλήτρια από τη Νορβηγία δεν μπόρεσε να επαναλάβει το επίτευγμά της μένοντας φέτος στην 9η θέση. 

Πλέον, η «κατάρα» πέφτει στους ώμους της δις πρωταθλήτριας Κάτριν Ντέιβιντσντοτιρ. Η Ισλανδή βρέθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Μένει να φανεί αν θα πετύχει ξανά κάτι αντίστοιχο ή αν θα… ολισθήσει εκ νέου όπως οι υπόλοιπες αθλήτριες.



+1) Κι όμως έγιναν!


Στην τρελή χρονιά που διανύουμε μοιάζει με… θαύμα που διεξήχθησαν τελικά οι αγώνες. Τα Games αναβλήθηκαν δύο φορές, ωστόσο, έστω και με διαφορετικό φορμάτ πραγματοποιήθηκαν σε μία χρονιά που σπουδαία αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έγιναν. Για το CrossFit δεν ήταν μονάχα ο κορονοϊός το φετινό εμπόδιο. Ο σάλος που ξέσπασε στα τέλη Μαΐου με τον Γκρεγκ Γκλάσμαν έμοιαζε να απομακρύνει πολλά από τα κορυφαία ονόματα. Ωστόσο, η αλλαγή σκυτάλης με τον Ερικ Ρόζα να αναλαμβάνει το τιμόνι άλλαξε τη… ρότα και επανέφερε στο σωστό δρόμο το σπορ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts