Κλειστόν λόγω... ;


Το δεύτερο lockdown για το χώρο των γυμναστηρίων είναι γεγονός. Μετά από την μακρά περίοδο της άνοιξης, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας οδήγησε τους κυβερνώντες στην απόφαση να κλείσουν ξανά τα γυμναστήρια μεταξύ άλλων, στις περιοχές αυξημένου κινδύνου. Μία απόφαση, βέβαια, που είναι εναρμονισμένη με την πανευρωπαϊκή… ντιρεκτίβα και είναι άγνωστο το κατά πόσο βασίστηκε σε κάποια επιδημιολογικά δεδομένα. 

Εξάλλου, τα δεδομένα αυτά που υπάρχουν μέχρι στιγμής, κατατάσσουν τα γυμναστήρια στις ζώνες «πολύ χαμηλού κινδύνου». Τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας των Πανεπιστημίων King Juan Carlos και AWRC-Sheffield Hallam αποκαλύπτουν τον πολύ χαμηλό βαθμό μετάδοσης σε χώρους άθλησης. Στην έρευνα αναλύθηκαν περισσότερες από 62 εκατομμύρια επισκέψεις σε γυμναστήρια και παρατηρήθηκε πως τα κρούσματα ανήλθαν σε μόλις 0,78 ανά 100.000 επισκέψεις!

Συγκεκριμένα, μονάχα 487 κρούσματα παρατηρήθηκαν, ανάμεσα σε ασκούμενους και προσωπικό, σε 62 εκατομμύρια επισκέψης σε γυμναστήρια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία, Δανία, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο).

Μάλιστα, όπως είναι φανερό, στην έρευνα μετείχαν χώρες με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία και το Βέλγιο. 

Ωστόσο, το λουκέτο είναι δεδομένο, παρά τα νούμερα αλλά και του γεγονότος πως είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή της άσκησης στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην βελτίωση της ψυχολογίας, τη μείωση του στρες και γενικότερα του ευ ζείν. Μάλλον, όμως, όλα τα παραπάνω δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στις αποφάσεις και πλέον οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων είναι ξανά υπό τη Δαμόκλειο σπάθη χρεών και αβεβαιότητας.

Την ίδια ώρα, οι ασκούμενοι καλούνται να βρουν τρόπους να γυμναστούν, αν και το κρύο τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του…

Καλό κουράγιο και υπομονή!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts