Σάμουελ Κουάντ: Προγραμματίζοντας το όνειρο!


«Ποτέ σου μην περιφρονείς τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί σ’ αυτά πρωτοπατείς και βγαίνεις στα παλάτια».

Η εν λόγω παροιμία ταιριάζει γάντι στον Σάμουελ Κουάντ. Ο Αμερικανός αθλητής μπορεί να αποτέλεσε την έκπληξη για πολλούς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στα CrossFit Games 2020, ωστόσο, η επιτυχία του οφείλεται στην σκληρή του δουλειά, που έγινε βήμα-βήμα και με μεθοδικότητα.

Ποτέ δεν ήταν ο σούπερ σταρ κι ίσως να μην γίνει και στο μέλλον. Ομως, στα 24 του χρόνια κατάφερε να ανέβει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. «Φέτος ο στόχος μου είναι το πόντιουμ» είχε πει πριν από την έναρξη της τελικής φάσης και το πέτυχε προσθέτοντας πως «του χρόνου θα κυνηγήσω την κορυφή». Ηδη το πλάνο του για τη φετινή σεζόν ολοκληρώθηκε με επιτυχία. 

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Κουάντ άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια αρκετά νωρίς. Μόλις στα 15 του χρόνια, το 2011 άφησε το τρέξιμο ανώμαλου δρόμου και επικεντρώθηκε εξ’ ολοκλήρου στο CrossFit. Το 2012 έλαβε για πρώτη φορά μέρος στο Οπεν, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2014, ήρθε η παρθενική του συμμετοχή στα Regionals.

«Ανυπομονώ να αγωνιστώ απέναντι σε αθλητές που παρακολουθώ τόσα χρόνια και θαυμάζω. Θα είναι φανταστικό» είχε πει τότε. Τα ινδάλματά του ήταν οι Ριτς Φρόνινγκ και Τζέισον Καλίπα, υπογραμμίζοντας πως «το πνεύμα τους και η ταπεινότητά τους με έχουν επηρεάσει σαν αθλητή». 

Δύο χρόνια χρειάστηκε για να βρεθεί από το Οπεν στα Regionals. Αλλά τόσα του πήρε προκειμένου να πάρει το βάπτισμα του πυρός στην μεγάλη σκηνή των Games. Το 2016, ο 20χρονος πια Κουάντ συστήθηκε στο ευρύ κοινό, καταλαμβάνοντας την 16η θέση. Μάλιστα, κέρδισε και το «double DT» όντας ο μοναδικός αθλητής διαχρονικά στο ταμπλό των ανδρών που κερδίζει event στο ντεμπούτο του, ενώ είναι κάτω των 21 ετών. Στις γυναίκες αντίστοιχη επίδοση έχει πετύχει η Αννι Θόρισντοτιρ.



Ο πήχης για το 2017 είχε ανέβει, όμως, τα προβλήματα τραυματισμού σε γόνατα και πλάτη τον κράτησαν στην 20η θέση. 

Γνωρίζοντας πως θα πρέπει να απαλλαγεί από τους τραυματισμούς, ο Κουάντ αποφάσισε να… υποχωρήσει το 2018 και να μην πιεστεί, παρότι τερμάτισε 18ος στο Οπεν. Ετσι, υποβλήθηκε σε εγχείρηση, απουσιάζοντας από τα Games. «Η αποθεραπεία πήρε περισσότερο χρόνο από ότι υπολόγιζα. Ενιωσα στο 100% πια, στο Οπεν του 2019» σχολίασε. 

Και πράγματι η επάνοδός του ήταν αυτή που ήθελε: 19ος στο Οπεν, 2ος στο Mid-Atlantic CrossFIt Challenge, το μοναδικό sanctioned event που συμμετείχε και 13ος στα Games, την καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Μέχρι την αμέσως επόμενη.

Στην... τρελή χρονιά του 2020, ο Κουάντ ήταν «τυχερός» μέσα στις τόσες αναποδιές. Κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα Games μέσω του Οπεν τον Οκτώβριο, ενώ για τους επόμενους 10 μήνες δεν αγωνίστηκε σε κάποιο τουρνουά λόγω της πανδημίας. 

Ο Κουάντ με τον νεογέννητο γιο του και τη σύζυγό του


Βέβαια, δεν βγήκε εκτός από τον προγραμματισμό του, αφού συνέχισε να προπονείται στο ίδιο μέρος που προπονούνταν πάντα: στο γυμναστήριο που έχει διαμορφώσει στο σπίτι των γονιών του. Μέσα στην αβεβαιότητα για το πως θα διαμορφωθεί η σεζόν, ο Κουάντ έγινε και πατέρας τον περασμένο Απρίλιο, αποκτώντας έναν γιο με την σύζυγό του, Αλις, με την οποία είχε παντρευτεί το καλοκαίρι του 2018. Για τον 24χρονο αθλητή η στήριξή του είναι η οικογένειά του. Πολλές φορές προπονείται με κάποια από τα 6 αδέρφια του ή ακόμα και με τους γονείς του. «Πάντα βρίσκεται κάποιος να μου κάνει παρέα σε ένα workout» δήλωσε πρόσφατα. Ετσι, παρά την πανδημία, οι σκληρές προπονήσεις και ο προγραμματισμός του δεν χρειάστηκε να αλλάξουν.

Η μεγάλη οικογένεια του 24χρονου αθλητή

Το πλάνο του απέδωσε για ακόμα μία φορά. Το επόμενο σκαλί της αθλητικής του εξέλιξης τον έφερε σε σκαλί του βάθρου των CrossFit Games. «Ηταν το όνειρό μου από 15 χρονών. Και να που το πέτυχα 9 χρόνια αργότερα»!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα για τον Κουάντ

Ο Κουάντ δεν βρέθηκε ουσιαστικά ποτέ στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Κι αυτό γιατί πάντα τα πλασαρίσματά του στα events ήταν ανάμεσα στην 10η και 20η θέση κατά κύριο λόγο. Παρ’ όλα αυτά, κάνοντας αυτό που… υπαγορεύει το σπορ, το να είσαι δηλαδή καλός (κι όχι απαραίτητα ο καλύτερος) σε όλα τον βοήθησε να φτάσει στο στόχο του.


«Οταν ξεκίνησα το CrossFit όλοι εστίασαν στο πόσο νέος ήμουν. Ενιωθα ωραία γιατί δεν είχα κάποια ιδιαίτερη πίεση, μιας και δεν υπήρχαν σημαντικές απαιτήσεις να τα πάω καλά» τόνισε ο Κουάντ και συνέχισε: «Νιώθω καλά με το που βρίσκομαι πια». 

Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν, για τον 24χρονο Αμερικανό, όμως, υπάρχει ακόμα ένα σκαλοπάτι που θέλει να πατήσει: Αυτό της κορυφής. Για να το καταφέρει, θα πρέπει φυσικά να εκθρονίσει τον κάτοχο 5 σερί τίτλων, Ματ Φρέιζερ. 


*Fun fact: Ο Κουάντ έγινε ο τρίτος αθλητής στην ιστορία που ανεβαίνει στο βάθρο όντας πατέρας. Οι άλλοι δύο είναι τα... είδωλά του, Ριτς Φρόνινγκ και Τζέισον Καλίπα, που κατέκτησαν την πρώτη και τρίτη θέση αντίστοιχα το 2014!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts