Ικαροι...

Ματ Φρέιζερ, Τία Κλερ Τούμι, Ριτς Φρόνινγκ… Οι τρεις πολυνίκεις των Games αποτελούν αναμφίβολα τα υπέρλαμπρα αστέρια στο χώρο του CrossFit στα δέκα και πλέον χρόνια που το άθλημα… απογειώθηκε. Τέσσερις σερί τίτλοι για τους δύο άνδρες, τρεις συνεχόμενοι για την αθλήτρια από την Αυστραλία. Μοναδικά επιτεύγματα. Πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να τους κοντράρουν, να τους ρίξουν από την κορυφή, να… πετάξουν προς αυτούς.

Ωστόσο, κάθε χρόνο ένας… Ικαρος που προσπαθούσε να τους φτάσει έβλεπε τα φτερά του να διαλύονται, μην μπορώντας να ορθοποδήσει ξανά. Κάθε αθλητής που τερμάτιζε δεύτερος στα Games δεν μπόρεσε να επαναλάβει ή να βελτιώσει την επίδοσή του. Μάλιστα, ορισμένοι εξ’ αυτών είχαν υπάρξει και πρωταθλητές, προτού τους «χτυπήσει» η κατάρα της δεύτερης θέσης. Μοναδική εξαίρεση μέχρι τώρα σε αυτό το φαινόμενο αποτελεί ο Φρέιζερ.

Ο πρώτος «Ικαρος» ήταν ο Τζος Μπρίτζες το 2011. Ηταν η χρονιά που ο Ριτς Φρόνινγκ κατακτούσε τον παρθενικό του τίτλο. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Μπρίτζες, αν και φιλότιμος δεν κατάφερε να επαναλάβει αντίστοιχη επίδοση: 2012 (δεν συμμετείχε λόγω στρατιωτικών υποχρεώσεων), 2013 (7ος), 2014 (4ος), 2015 (δεν προκρίθηκε), 2016 (13ος), 2017 (29ος), 2018 (31ος).

Ακολούθησε ο Ματ Τσαν, ο οποίος το 2012 πλασαρίστηκε πίσω από τον Φρόνινγκ, αλλά το 2013 στην δεύτερη και τελευταία του παρουσία στα Games έμεινε 21ος. Αυτός που πάλεψε αρκετά ήταν ο πρωταθλητής του 2008 Τζέισον Καλίπα. Δεύτερος το 2013, τρίτος όμως το 2014 στο κύκνειο άσμα του στα Games. Ο μόνος που κατάφερε να… σπάσει το φραγμό ήταν ο Φρέιζερ που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου το 2014, επανέλαβε την επίδοσή του το 2015 (χωρίς όμως την παρουσία του Φρόνινγκ στο ατομικό) και στη συνέχεια δημιούργησε τη δική του δυναστεία.

Αυτή μάλιστα ξεκίνησε με μία αλλαγή σκυτάλης. Ο πρωταθλητής του ’15 Μπεν Σμιθ βρέθηκε πίσω από τον Φρέιζερ το ’16 και έκτοτε τον «βρήκε» η… κατάρα της δεύτερης θέσης. Ογδοος το 2017, 12ος το ’18 και 29ος πέρυσι.

Το 2017 ήταν η σειρά του Μπρεντ Φικόφσκι να κοντράρει τον Φρέιζερ. Ο Καναδός έφτασε στο ασημένιο μετάλλιο, όμως, οι προσδοκίες για εκθρόνιση του Αμερικανού αντιπάλου του δεν επαληθεύτηκαν. Τέταρτος το 2018 και μόλις 23ος το 2019. Ακόμη ένας Καναδός, ο Πατ Βέλνερ, ρίχτηκε στη μάχη το 2018. Η δεύτερη θέση που κατέλαβε έκανε πολλούς να μιλούν πως ίσως βρέθηκε ο αθλητής που θα νικήσει επιτέλους τον Φρέιζερ. Το 2019, όμως, ο Βέλνερ έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό στα Games, τερματίζοντας στην 16η θέση. Πλέον, το βάρος έχει πέσει στους ώμους του Νόα Ολσεν, που θα προσπαθήσει να πετάξει εκ νέου ψηλά.

Την ίδια παράδοση έχει δημιουργήσει και η Τία Κλερ Τούμι. Η συμπατριώτισσά της, Κάρα Σόντερς, έχασε στο… νήμα το 2017, έμεινε 4η το 2018 και δεν συμμετείχε το 2019 λόγω της γέννησης του παιδιού της.
Το 2018 η Λόρα Χόρβαθ τράβηξε πάνω της τα βλέμματα. Η «ρούκι» από την Ουγγαρία έμοιαζε διψασμένη για επιτυχία και κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια την Τούμι σε πολλά events. Η… καταραμένη δεύτερη θέση, ωστόσο, λειτούργησε και σε αυτή την περίπτωση εναντίον της, καθώς πέρυσι, μακριά από τον καλό της εαυτό αρκέστηκε στην 14η θέση. Στο πλάι της Τούμι το 2019 βρέθηκε η Κρίστιν Χόλτε. Η 34χρονη από τη Νορβηγία, με συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις, έχει πια το… χρίσμα: είτε θα πετάξει εκ νέου είτε θα γίνει άλλος ένας σύγχρονος… Ικαρος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Popular Posts